dimarts, 8 de maig del 2012

Que s’inventin una paraula (III). Esport

Baixa'l en PDF.

Llegeixo al diccionari online de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la definició de la paraula esport, que diu així: Exercici corporal d’agilitat, destresa o força, que es practica individualment o en grup, amb intencionalitat lúdica o competitiva i seguint unes regles establertes. Al meu entendre, queda clar que la pràctica de qualsevol esport implica una activitat física més o menys continuada i més o menys intensa. Sorprèn, llavors, que als esports de motor se’ls identifiqui precisament amb aquesta paraula. En principi, conduir un cotxe o portar una moto no requereix, crec jo, gaire desgast físic. Ara bé, si parlem de competició, és evident que els pilots de qualsevol disciplina motoritzada han d’estar en molt bona forma; al capdavall, aguantar el volant amb fermesa quan s’agafen corbes a més de dos-cents quilòmetres per hora exigeix una força física considerable. Per tant, podríem arribar a la conclusió que cal fer esport amb regularitat per estar en condicions de poder competir en curses d’alt nivell.

A la definició de l’IEC s’hi podria afegir que l’esport també es practica amb la intenció de combatre el sedentarisme i mantenir-nos sans. En aquest sentit, els esports de motor no són pas cap exemple pel que fa a salut: la contaminació atmosfèrica així com també l’acústica, per citar alguns dels excessos més palpables, són un atac frontal a qualsevol concepció de vida sana, a banda de suposar un malbaratament descontrolat dels recursos naturals.


Per tots aquests motius, i malgrat que algunes televisions en diuen espectacle o fins i tot circ (manllevant-ne també l’autèntic significat), seria interessant que s’inventessin una paraula per a les competicions de motor i deixessin de maltractar la paraula esport.

Text escrit el 29 d’octubre de 2011.

4 comentaris:

  1. Totalment d'acord! Jo sempre ho he pensat, que això no és cap esport... és una activitat humana que requereix certa habilitat i ja està, però... esport?

    Llavors passa allò tan empipador que estàs mirant les notícies, esperant que comencin els esports i van i et comencen amb els cotxes i les motos quan tu, humil persona, el que vols veure és el futbol i els golassos d'en Messi... i doncs, què? :-)

    ResponElimina
  2. Estic d'acord amb quasi tot el que dius a l'article. Jo també pateixo veient com es gasta benzina de forma absurda, en totes aquestes competicions consistents en donar voltes a un circuit.

    En tot cas també cal tenir en compte que les llengües, com les economies, tendeixen a un cert control de la inflació. Es tracta de poder agrupar i classificar el coneixement de forma que no calgui conèixer milions de paraules per comunicar-nos. Però és cert, 'tTan sorprenent és que les curses de cotxes s'equiparin a l'atletisme com que els escacs ho facin al rugby. Si no vaig errat hi ha un esport que combina escacs i boxa, rescatant allò tan llatí de "mens sana in corpore sano".

    ResponElimina
  3. Sense ser un amant dels esports de motor, podria dir que l'únic que els falla és el nom, perquè el concepte em sembla clar que és diferent, i tothom ho sap. Per aquest motiu no són olímpics, no són esports d'aquesta mena. Són competicions, espectacles, curses. Però no un esport com a tal.

    Per altra banda, no és mentida que els que practiquen aquestes modalitats necessiten una envejable capacitat física, i per tal d'aconseguir-la, practiquen molt esport, de diferents menes. Sense anar més lluny, tinc sentit que un pilot de F1 pot perdre fins a 2 kg de pes a cada cursa, de l'esforç, de la transpiració i de l'estrès al que estan sotmesos. Per tant, la preparació física, mental i tècnica que requereixen és molt elevada. No practiquen esport a la seva competició, però són autèntics atletes.

    ResponElimina
  4. Doncs jo et dono tota la raó, també, Maurici..! Que s'inventin una altra paraula, perquè "esport" vol dir coses diferents. Ben dit!

    ResponElimina