dilluns, 16 de desembre del 2013

Pares novells


A casa ja tenim instal·lat un pessebre petit. És un pessebre nou de trinca, de figures de plàstic que no llueixen tant com les de fang però que, a diferència d’aquestes, són resistents a qualsevol mena de joc que s’inventi el petit de la casa. Sense anar més lluny, jo diria que dies enrere va jugar als terratrèmols de Betlem, perquè, amb l’excepció dels reis, no hi havia ni una sola figura del naixement que estigués de peu i al seu lloc (ses majestats d’orient encara són lluny i abans de trobar-se amb Jesús hauran de baixar de la prestatgeria)1.

Fins ara la figura que li agrada més al meu fill és el nen Jesús, amb qui més o menys s’hi identifica dient el seu propi nom: Guillem, el Guillem (i com que és el seu preferit, ja ha anat a parar més d’un cop dins la platina de la cadena de música, on hi guardem un altre objecte que li encanta: el llapis USB que conté, entre moltes altres, la cançó Mamma Mia, d’Abba). Per tant, i encara que la idea no m’engresca gaire, a la meva dona li ha tocat ser la verge Maria i a mi Sant Josep (no tenim ni gat ni gos que es facin càrrec dels papers de mula i bou).

En certa manera, fa dos anys i escaig nosaltres estàvem com Maria i Josep, amb un nen acabat de néixer, i veient desfilar encantats tots aquells que el volien conèixer. Però hi havia una diferència esfereïdora entre ells i nosaltres: i és que, com pot ser que al nen Jesús, per molta foguera que hi hagi al costat del seu bressol, el tinguin en ple hivern només amb un bolquer? De tots els pessebres que he vist arreu i per totes les fires de Santa Llúcia que he passejat durant anys i panys, mai he vist un nen Jesús vestit. Sens dubte, com a mínim pel que fa a la m(p)aternitat, no són uns pares exemplars a seguir, la veritat sigui dita. I, a banda del fred que el nen deuria passar, un nadó acabat de néixer no hauria d’estar als braços de la seva mare i arrapat al pit2? Potser sí que era el fill de Déu, perquè d’altra manera vés a saber si hagués sobreviscut. A dia d’avui, és bastant probable que les autoritats ja els haguessin retirat la criatura.

Però bé, tot i el tràngol que va patir el pobre nen Jesús, és ben sabut que se’n va sortir prou bé i que anys després la va fer grossa, així que serà millor desdramatitzar la situació i acabar aquest text com correspon a l’època: bones festes a tothom, i abrigueu-vos, que ja gairebé som a l’hivern.

1 Dos dies després d’acabar d’escriure aquest text, el naixement també ha pujat a la prestatgeria. Motiu: risc d’ingesta accidental del nen Jesús.
2 Hem aprofitat el trasllat del pessebre per treure el Jesús del bressol i posar-lo a la falda de la mare en posició de mamar.

Text escrit el 13 de desembre de 2013

6 comentaris:

  1. Una cosa que podem pensar, una mica maliciosament, perquè si ho dic qualsevol pare o mare de bé em diran que no ho entenc perquè encara no tinc fills, és que actualment se sobreprotegeixen massa els nens, i que mira el nen Jesús, ben despullat que anava i tampoc no li va passar res, al contrari.

    En tot cas, si no recordo malament, en el naixement que posava la meva iaia, el nen Jesús estava ben tapat en el seu moisès, tot i que llavors no es devia dir així, no? Era una sola peça, nen i llitet, així que no es podia desabrigar.

    Bones festes als tres de casa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un punt de vista interessant, el teu... A veure si ara resulta que Jesús era un masclot de cap a peus!

      Bones festes, company!

      Elimina
  2. És a dir, que de tota la història aquesta (que la mare sigui verge, això del colom, que vinguin uns reis a portar-li regals...) a tu la part que no et sembla versemblant és que pugui sobreviure amb poca roba?

    ResponElimina
    Respostes
    1. El que facin els adults (mentir, fumar vés a saber què) és cosa seva, però la criatura està indefensa!!!

      Elimina
  3. molt bon relat......perill d'ingesta? el que s'ha de vigilar amb les criatures!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic segur que no seria el primer nen Jesús que acaba a la panxa d'algun altre nen...

      Elimina