dimecres, 2 de febrer del 2011

La llum va arribar tard

A Antònia Pañella Anguera

L’Antònia s’ho mirava de lluny, amb els ulls tan tremolosos que amb prou feines aconseguien aguantar les llàgrimes. S’hauria pogut quedar a casa, tal i com havia fet la seva germana, però ho havia volgut veure per comprovar que, de debò, el que passava era cert. Semblava que la ciutat sencera s’hagués tornat boja. Malgrat el fred que feia, hi havia tanta gent al carrer que qualsevol hauria pensat que havia arribat la festa major. Se sentien consignes i crits de tota mena, però especialment d’agraïment i de suport. Els herois saludaven des dels seus vehicles, garratibats per l’extraordinària rebuda que els estaven dispensant. Ja els havien dit que serien benvinguts, però mai s’haguessin imaginat una gentada tan gran i entregada com aquella.

Una dona va passar pel costat de l’Antònia i, al veure-la plorant, la va abraçar afectuosament i li va fer un petó a cada galta, convençuda que compartien els mateixos sentiments. L’Antònia, a causa de la sorpresa, no va saber reaccionar a temps per treure-se-la de sobre. Tampoc va caldre, ja que dos segons després aquella dona n’abraçava una altra. Al contrari que l’Antònia, a aquella altra dona se la veia molt feliç, talment com si estigués esperant el fill pròdig.

Un cop refeta del sotrac de l’abraçada, l’Antònia va mirar al seu voltant i va veure que, a més de la seva, hi havia més cares esmaperdudes de tanta incredulitat. Els seus caps, amb la vista clavada al terra, negaven inútilment aquella realitat. L’únic consol que trobaven era quan es creuaven les mirades uns amb els altres. 

L’avinguda Diagonal de Barcelona bullia aquell 26 de gener de 1939. Els sentiments, fossin de joia o de ràbia, estaven a flor de pell. Per alguns començava una etapa de gran esplendor. En canvi, l’Antònia no es podia imaginar que venien quaranta anys d’angoixant foscor i que no tornaria a veure la llum. 

Conte escrit el 4 de setembre de 2007.
Revisat l’1 de febrer de 2011.

1 comentari:

  1. Hola Maurici,

    El 3cat24, pàgina web de notícies de TV3 i Catalunya Ràdio, vol mostrar el que es fa a la Blogosfera catalana i diàriament destaquem un blog amb contingut interessant. Avui divendres, dia 5 de febrer, li ha tocat al teu.

    Ho pots veure aquí:
    http://www.3cat24.cat/blogs

    I aquí un llistat de tot el que hem recomanat des que vam començar el 9 d'octubre del 2008.
    http://www.3cat24.cat/noticia/326283

    Si tens cap problema o vols que no el destaquem, només ens ho has de dir.
    I si ens pots recomanar un altre blog en català que consideris bo, ho farem en nom teu.

    A més, t’informem que promocionarem el teu blog a través de la nostra pàgina de Facebook (http://www.facebook.com/elmeu3cat24) i el nostre Twitter (http://twitter.com/elmeu3cat24).

    Salutacions!

    L'equip de Participació d'El meu 3cat24

    ResponElimina