dilluns, 8 de juny del 2015

Els petits canvis són poderosos. El gra de sorra (II). Computació distribuïda


Tant si sou dels que teniu l’ordinador en funcionament bona part del dia com si només l’enceneu esporàdicament per quatre tasques puntuals, podeu aprofitar per instal·lar-hi alguna aplicació de computació distribuïda. En aquest link de la wikipedia ho trobareu molt ben explicat, però, a grans trets, ve a dir que la computació distribuïda es basa en sumar la potència de milers d’ordinadors per tal d’aconseguir una capacitat de processament enorme que serà utilitzada en projectes d’investigació. 

Als dos ordinadors de casa hi tenim instal·lat des de fa anys el programa Folding@home de la Universitat de Stanford, i l’experiència que en tenim és absolutament satisfactòria i transparent. El programa, que funciona sempre en segon pla, permet configurar quina serà la potència del nostre processador (baixa, mitjana o alta) que dedicarem a col·laborar amb el projecte. Els nostres usos de l’ordinador són bàsicament navegació per Internet i ofimàtica, i després d’haver provat els tres graus de potència que ofereix l’aplicació, en cap cas hem notat ni la més mínima davallada en el rendiment, tant en un ordinador que ja té cinc anys com en un de més nou.

Si hi esteu interessats, de projectes n’hi ha per triar i remenar, des de biomedicina fins a la cerca de vida extraterrestre, passant pel canvi climàtic. De ben segur que trobareu aquell que més us faci el pes.

Text escrit el 17 d’abril de 2015.

4 comentaris:

  1. Penso que això ja és passar-se una mica en estalvi energètic...

    ResponElimina
    Respostes
    1. No entenc el comentari. Diria que no parlo pas d'estalvi energètic en aquest cas...

      Elimina
    2. El que no va entendre el post vaig ser jo... recordo que el vaig llegir en un moment d'estrès, i vaig entendre-ho al revés, amb això de la potència del processador que li dediques al projecte. Ara veig que és un tema més interessant del que havia entès...

      Elimina
    3. Doncs queda aclarit, i si és més interessant, millor!

      Elimina