dilluns, 9 de març del 2015

Els petits canvis són poderosos. Si jo fos alcalde (IV). De dos en dos


En aquest quart escrit sobre mesures que aplicaria en el molt hipotètic cas que esdevingués alcalde de la ciutat on visc (Barcelona), faré dues propostes que ja han aparegut anteriorment en aquest blog: una va sobre estalvi energètic i l’altra sobre col·laboració ciutadana. Així doncs, aquesta nova entrada al blog no és res més que una reutilització de dues entrades anteriors, si bé ara les aixoplugaré sota el paraigua de la sèrie Si jo fos alcalde, amb l’objectiu d’aconseguir una certa unitat temàtica.

La primera proposta, publicada al blog el maig del 2011, només pretén estalviar una mica d’energia elèctrica al transport públic de Barcelona i rodalia. Dos intervencions tan senzilles com retirar els fluorescents que hi ha en moltes escales automàtiques o els que il·luminen de manera excessiva alguns panells de publicitat contribuiran a disminuir la factura elèctrica i, més important, les emissions de CO2. Es perdran alguns ingressos provinents dels anuncis però, al meu parer, la qüestió ecològica ha de tenir més pes a la balança que no pas l’econòmica; al capdavall, si no s’actua amb criteris ecològics ara, hi haurà un moment en què s’haurà de fer per força i amb presses.

La segona proposta, que va aparèixer al blog el març del 2014, només tracta de promocionar i fer conèixer a tanta població com sigui possible el telèfon del civisme (900.226.226). És un servei que funciona, i que funciona molt bé. Amb una bona difusió d’aquest telèfon potser s’aconseguiria més coresponsabilitat de la ciutadania en les petites coses del dia a dia de Barcelona, siguin qüestions de neteja, de manteniment, de seguretat, etc. L’època del queixar-se i no fer res hauria de ser ja cosa del passat.

Text escrit el 4 de febrer de 2015.

4 comentaris:

  1. Queixar-se i no fer res no ha servit mai per aconseguir res de bo. I mira que la majoria de gent ho practica constantment, eh, però res, no s'obtenen resultats. Per què serà.

    En canvi, posar fil a l'agulla sí que sol funcionar, així que em sembla bona idea aquesta segona proposta. L'altra em costa més de visualitzar, no sé jo quin impacte tindria realment sobre la factura de la llum i la despesa energètica. Penso que hi ha altres coses en les que es podria estalviar. Si ens fixem només en l'ecologia, per exemple ens podríem petar la pista de gel que posen a Plaça Catalunya per Nadal. I moltes hores de l'enllumenat nadalenc també, que anirem a comprar igualment. Sí, ja ho sé, això no ho paga l'ajuntament, sinó els comerciants, però parlàvem d'ecologia, no?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, sí, parlem d'ecologia i, evidentment, el malbaratament nadalenc és espectacular en aquest sentit. Qui ho pagui acaba sent indiferent en un planeta amb els recursos finits...

      Elimina
  2. Suposo que aquestes propostes ja les vas fent arribar al teu ajuntament, no? No serà el telèfon de civisme, però alguna mail de suggerències tindran, no? i algun becari se les llegirà espero...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Algun partit que es presenta a les eleccions sí que les ha rebut... ;)

      Elimina