dimarts, 7 de maig del 2013

Patent de cors

– Senyor president de la cambra, senyors ministres, senyores i senyors diputats, amb la vènia.

» Com tots vostès ja saben a bastament, la temuda crisi financera global ha arribat també al nostre país. Sóc conscient que el que diré tot seguit no és cap consol per als ciutadans i ciutadanes que la pateixen, però, a favor del govern que presideixo, he de dir que la nostra economia ha estat una de les darreres a sucumbir a aquest huracà destructor de riquesa. No en va, vam ser coneixedors a cada moment de quina realitat ens pertocava viure. Vam passar d’un creixement econòmic sostingut a un creixement zero en pocs mesos. Després del creixement zero va arribar el creixement negatiu, el qual, en un breu període de poques setmanes, va derivar cap a una desacceleració lleu, que, com tots els altres governs dels països que ens envolten, suposàvem conjuntural, si bé ha quedat ben demostrat que no ha estat així. Aquesta desacceleració ràpida i estructural no va tardar a mutar cap a una recessió que, segons totes les previsions que teníem, tant pròpies com d’experts externs de renom mundial, s’aconseguiria superar injectant certes quantitats de diner públic al sector privat, tal i com vam fer al seu moment. Malgrat tot, la situació internacional, en lloc d’ajudar-nos, ens va dur a una inesperada deflació dels preus, donant com a resultat, finalment, la depressió en la que estem immersos a dia d’avui.

» Senyories, els ciutadans i ciutadanes ens demanen que donem un cop de timó a la nau. Ho hem de fer i jo els puc assegurar que ho farem, perquè és la nostra obligació com a servidors públics, perquè els ho devem com a garants de que el nostre sistema resistirà gràcies a la solidesa dels seus fonaments, i, sobretot, perquè nosaltres mateixos ens exigim no deixar mai un compatriota desemparat.

» És per això que, a petició pròpia i en nom del govern, he demanat comparèixer davant aquesta cambra a fi d’explicar les línies fonamentals del nou pla de xoc, aprovat ahir pel consell de ministres mitjançant un decret llei. A través de les comissions pertinents que la mesa designarà al seu moment, rebran tota la informació detallada i el calendari previst d’actuació. Estic segur que, un cop hagin escoltat els trets bàsics de les mesures que hem decidit dur a terme, totes les forces polítiques recolzaran aquest pla. Al cap i a la fi, si hi ha un aspecte que destaca clarament en aquest pla de xoc és l’aposta ferma per l’austeritat i l’eficàcia, dos elements a tenir sempre ben presents per tal de sortir d’aquesta crisi més enfortits que mai.

» Així doncs, amb l’objectiu de no estendre’m més enllà de l’estrictament necessari, els anuncio que el pilar clau d’aquest pla de xoc és la lluita sense descans contra la burocràcia i la despesa que aquesta suposa. Entre altres coses, reduirem al mínim imprescindible els requisits obligatoris per constituir una empresa; eliminarem més de la meitat dels tràmits que es demanen en la presentació de projectes per als concursos públics d’adjudicació d’obres; aplicarem a fons les tecnologies de la informació en els jutjats; i, per acabar amb aquest breu apartat d’exemples, ja que ara no és moment d’enumerar-los tots, suprimirem el setanta-cinc per cent de la documentació exigida per tal d’obtenir subvencions econòmiques.

» Senyories, farem tot això i molt més, no en tinguin cap dubte. I no serà el mes que ve o la propera setmana, no; els puc assegurar que aquest pla s’implantarà de manera immediata. És evident, però, que les mesures a aplicar són d’una gran magnitud i, per aquesta raó, s’han de dur a terme amb responsabilitat, malgrat la urgència que ens imposa la crisi.

» En conseqüència, i en aquest punt donaré per tancada la meva intervenció, el consell de ministres ha acordat que el pla de xoc comenci a rutllar, en la seva primera fase, en dos dels ministeris cabdals pel que fa a la reducció dràstica de la burocràcia: el ministeri d’interior i el de defensa; de retruc, a més a més, el ministeri de justícia també se’n veurà beneficiat. Els responsables de les diferents policies, l’estat major de l’exèrcit i els serveis d’intel·ligència ja han estat informats d’aquest ambiciós pla. A partir de les zero hores d’aquesta mitjanit, l’executaran implacablement i eliminaran així tota la paperassa innecessària que no fa res més que posar entrebancs a la valuosa tasca dels nostres servidors públics.

» Senyor president de la cambra, senyors ministres, senyores i senyors diputats, moltes gràcies.

Conte escrit el 18 d’abril de 2009.
Revisat el 19 d’abril de 2013. 

4 comentaris:

  1. M'he perdut una mica, però en definitiva, les noves mesures acaben beneficiant el govern mateix, oi?

    ResponElimina
  2. així m'agrada predicant amb l'exemple

    ResponElimina