dilluns, 21 de desembre del 2015

20D. Anàlisi ràpid

Ara sí, sense haver de preocupar-se per dissimular, les forces del bipartidisme tenen l’oportunitat històrica de fer la gran coalició a l’alemanya. És l’única majoria possible sense fer autèntics exercicis de malabarisme polític (als que Espanya no està acostumada) i l’ocasió que ofereix el “desafiament” sobiranista català serà prou justificació per fer allò tan castís de “Donde dije digo, digo Diego”. I, de pas, tindran via lliure per tirar endavant el TTIP adduint un suport majoritari a les urnes (coses que passen per no consultar els programes polítics o llegir diaris independents, tipus Diagonal o La Marea).

A nivell català, la força dels anomenats comuns comença a ser respectable i més si tenim en compte que el grau de coneixement del seu candidat, Xavier Domènech, era baix abans de començar la campanya; agradi o no, el carisma i la tirada d’Ada Colau són d’admirar.

Pel que fa als partits independentistes, de les tres darreres eleccions en què s'han presentat separats, en dues n’ha sortit victoriós ERC: les generals d’ahir i les europees de 2014. CiU va guanyar les municipals del passat mes de maig, però ja sabem que aquestes eleccions tenen un perfil marcadament diferenciat per la gran quantitat de candidatures de caire local que s’hi presenten. Així doncs, potser seria hora que fos ERC qui liderés el procés, tant per haver estat garant de la independència des dels seus inicis, com per ser el partit que es troba en un punt entremig entre convergents i cupaires. No se m’acut millor president de consens que Oriol Junqueras.

I un apunt final: tindrem a partir d’ara un nou tertulià i articulista al grup Godó? O encara té corda per seguir en política? En tot cas, no cal patir per ell. És un autèntic supervivent.

Text escrit el 20 de desembre de 2015.

4 comentaris:

  1. Jo li diria més aviat zero a l'esquerra, més que supervivent. Celebrem que no segueixi mamant de la mamella com els bons resultats dels nostres partits. A mi també m'agradaria que Junqueras fos president, però què he de dir jo, oi? El que sí que no és tan descabellat és que ERC estiri del carro del procés, ja que és un terme mig i pot aglutinar tothom. Però ja se sap, quan s'està pensant en quins resultats tindràs en funció de les decisions que prens és difícil cedir el domini a algú extern al teu partit. I això va pels dos que estan en discòrdia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Zero a l'esquerra? Tu espera que no emigri a Madrid i es recol·loqui allà...

      Elimina
  2. esperem que a l'estat els pactes no vagin com sempre en detriment nostre ; el que està clar és que des de que hi ha democràcia els catalans voten diferent en funció dels que se'ls ofereix o demana, no és el mateix les estatals que les del nostre parlament que les municipals
    BON nadal

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pel que fa a les municipals, hi estic d'acord; hi ha tantes candidatures locals que són una història diferent a la resta d'eleccions. Ara bé, pel que fa a les generals, crec que a partir de les plebiscitàries del 27S, ja no són el mateix que eren abans. Un cop es va decidir mostrar el múscul independentista, sóc de l'opinió que s'haurà de mostrar cada vegada que es tingui la oportunitat de fer-ho.

      I bon Nadal, encara que ja estiguem a les acaballes!

      Elimina