dilluns, 25 de gener del 2016

El dit a la nafra (IX). Saviesa

El president, àvid lector d’història universal de totes les èpoques, sabia que els motius reals de la gran majoria de les guerres de la humanitat havien estat purament econòmics. Actuant en conseqüència i amb la intenció de sacrificar les mínimes tropes possibles, va ordenar un atac fulminant per terra al paradís fiscal amb el que el seu país compartia frontera. 

Microrelat escrit el 9 de juny de 2015.

dilluns, 18 de gener del 2016

Els petits canvis són poderosos. El gra de sorra (V). Som Energia


A hores d’ara, la cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre Som Energia ja és prou coneguda per bona part de la població catalana i, fins i tot, també per l’espanyola, on també hi tenen uns quants socis. A grans trets, Som Energia es dedica tant a la producció d’energia elèctrica a partir de fonts renovables com també a la seva comercialització (tant de la pròpia com la d’altres proveïdors). I tot això per què? Doncs, tal i com diuen aquí, per impulsar un model energètic renovable, eficient i en mans de la ciutadania; per afavorir el creixement d’una economia més social i solidària; per trencar l’oligopoli energètic existent; per participar d’un moviment social transformador; i per una informació transparent i un tracte directe. Cinc motius (que he afusellat directament de l’enllaç anterior) ben nobles, poderosos i fins i tot diria que de pur sentit comú.

I això de Som Energia, funciona com cal? No em quedaré sense llum mentre em facin el canvi de comercialitzadora? S’emprenyarà la meva companyia actual i em deixarà a l’estacada per traïdor? Res de tot això! El canvi és absolutament transparent i fàcil de dur a terme per Internet. En cosa de dos mesos ja passes a facturar amb Som Energia i, creieu-me que, per increïble que sembli, gairebé t’alegres quan t’arriben les factures; saber que la teva electricitat és d’origen renovable és un motiu d’orgull important.

Així que, si teniu 100 euros (l’import de fer-se soci de la cooperativa, i que us retornaran si baixeu del vaixell) ja podeu canviar de companyia i clavar una bona puntada de peu allà on li fa més mal a l’oligopoli: la butxaca. Perquè la butxaca és, al capdavall, el poder econòmic i també el polític. I si voleu anar més enllà, també s’ofereix la possibilitat d’invertir en energies renovables (també a partir de 100€).

Què? Veniu?

Text escrit l’11 de novembre de 2015.

dilluns, 11 de gener del 2016

El revòlver (VII)



Manufactura
El fabricant de munició somreia satisfet de que el seu principal client fos aquell país d’on extreia la matèria primera per a les seves bales.


Costos laborals
Davant del risc d’atemptats en aquella zona, el cap de recursos humans va optar per contractar personal autòcton.


El nadó
Centraré tots els meus esforços en fer d’aquest nadó una gran persona, digué la mare del dictador quan aquest va néixer.


Orfe de guerra
De totes les paraules possibles, va triar aquella: t’has de familiaritzar amb l’arma. No ho va dubtar un segon i li va engegar un tret.


Reducció de costos
El director de l’empresa balística, després de comprovar que cada dia hi havia més nens soldat, va decidir reduir el calibre de les bales.


Llarg termini
No bombardegeu hospitals, que necessitarem mà d’obra; comenceu per les biblioteques.