diumenge, 14 de juny de 2015

Un pare responsable (XXV). L’agenda

No tenia cap mena de dubte que haver reduït la jornada laboral havia estat la millor decisió que havia pres des que havia nascut el seu fill. Malgrat ser una apassionat de la seva professió, el fet de prescindir d’una agenda laboral sobresaturada li havia donat una llibertat que no s’hagués imaginat mai. Tenia prou temps per dedicar-lo en cos i ànima al nen, i s’havia adonat que es sentia molt més realitzat amb la paternitat que no pas amb la seva feina. Disposar de totes les tardes per anar a buscar el nen a l’escola i després anar al parc, o a llegir contes a la biblioteca, o simplement a casa a jugar era el millor de tot el dia.

El que no s’esperava era que el seu fill tingués una agenda més densa que la d’un ministre. Entre aniversaris de companys de classe, de fills d’amics i de cosins i cosines, la sensació d’estrès creixia a un ritme vertiginós. 

Microrelat escrit el 13 de febrer de 2015.

dilluns, 8 de juny de 2015

Els petits canvis són poderosos. El gra de sorra (II). Computació distribuïda


Tant si sou dels que teniu l’ordinador en funcionament bona part del dia com si només l’enceneu esporàdicament per quatre tasques puntuals, podeu aprofitar per instal·lar-hi alguna aplicació de computació distribuïda. En aquest link de la wikipedia ho trobareu molt ben explicat, però, a grans trets, ve a dir que la computació distribuïda es basa en sumar la potència de milers d’ordinadors per tal d’aconseguir una capacitat de processament enorme que serà utilitzada en projectes d’investigació. 

Als dos ordinadors de casa hi tenim instal·lat des de fa anys el programa Folding@home de la Universitat de Stanford, i l’experiència que en tenim és absolutament satisfactòria i transparent. El programa, que funciona sempre en segon pla, permet configurar quina serà la potència del nostre processador (baixa, mitjana o alta) que dedicarem a col·laborar amb el projecte. Els nostres usos de l’ordinador són bàsicament navegació per Internet i ofimàtica, i després d’haver provat els tres graus de potència que ofereix l’aplicació, en cap cas hem notat ni la més mínima davallada en el rendiment, tant en un ordinador que ja té cinc anys com en un de més nou.

Si hi esteu interessats, de projectes n’hi ha per triar i remenar, des de biomedicina fins a la cerca de vida extraterrestre, passant pel canvi climàtic. De ben segur que trobareu aquell que més us faci el pes.

Text escrit el 17 d’abril de 2015.